Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

7 Jan 2013

TERKINI : AMARAN RIBUT TROPIKA SONAMU

Majlis Keselamatan Negara (MKN) memberi amaran berikut kepada penduduk di Pantai Timur yang diramal bakal dilanda ribut Sonamu bermula hari ini. Patuhi arahan MKN dan elakkan berada di kawasan rendah yang mudah dinaiki air.

Menurut pakar petir, Hartono Zainal Abidin, ribut kali ini mungkin lebih merbahaya berbanding pada 2001.
Kata Hartono, ribut tersebut bukan sahaja menjejaskan penduduk Pantai Timur, malah tempiasnya boleh terkena seluruh Semenanjung Malaysia.

Kali terakhir Malaysia dilanda ribut sebegitu pada 2001 di mana ia mengakibatkan tanah runtuh dan banjir lumpur di Gunung Pulai sekali gus mengorbankan 5 nyawa.

Sebelum ini, Jabatan Meteorologi memberi amaran ribut kuat akan melanda bahagian Pantai Timur antara 7 hingga 9 Januari yang membawa bersama angin kencang dan menyebabkan laut bergelora.

Nasihat Ribut Tropika
Di keluarkan pada 06:00PM 07 Januari 2013
Peringkat : Ribut Tropika (SONAMU).
Masa Pencerapan : 5:00 petang, 7 Januari 2013.

Kedudukan : Latitud 6.3 Utara; Longitud 108.3 Timur; kira-kira 534 km ke Tenggara Ho Chi Minh City, Vietnam.

Pergerakan : Perlahan ke arah Selatan-Barat Daya.
Jarak dari Bandar terdekat : Kira-kira 567 km ke Timur Laut Dungun, Terengganu.
Kesan terhadap Malaysia : Keadaan ini boleh menyebabkan angin kencang dan laut bergelora di perairan Laut China Selatan.

Sumber Berkaitan sila rujuk disini >  :  www.nasa.gov 


‘Jangan panik, tidak seteruk Katrina’


Kuala Terengganu: Orang ramai diminta tidak panik dengan amaran fenomena ribut tropika Sonamu yang dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM) yang dikesan berlaku jam 2 petang kelmarin sejauh 756 kilometer ke timur laut Dungun berikutan ia dilaporkan pegun dan lemah sebaik sampai ke Pantai Timur.
Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Terengganu, Tajul Ariffin Muhamad berkata, orang ramai terutama penduduk di pinggir pantai tidak perlu panik dengan amaran Sonamu yang dikeluarkan JMM kerana ia tidak seteruk yang didakwa kononnya seperti fenomena Taufan Katrina atau Tsunami yang pernah berlaku.

“Sehingga kini MKN tidak mengeluarkan sebarang arahan rasmi kepada mana-mana pihak supaya penduduk berpindah kerana mengikut JMM, fenomena Sonamu berlaku di tengah laut dan tempias yang sampai ke perairan negeri ini berskala kecil serta lemah.
“Maklumat terbaru diterima MKN daripada JMM, tempias Sonamu akan beralih ke kawasan bawah Pantai Timur serta kebarangkalian untuk berlaku ribut kuat dan ombak besar yang dihebohkan segelintir pihak melalui Internet dan sebagainya, tidak akan berlaku,” katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.

Menurutnya, walaupun fenomena Sonamu itu tidak menyebabkan kejadian membahayakan orang ramai, namun aktiviti ke laut seperti menangkap ikan perlu dielakkan.

“MKN menasihatkan nelayan di Pantai Timur tidak menjalankan sebarang aktiviti di laut kerana dibimbangi membahayakan keselamatan selain fenomena itu dikhuatiri mengakibatkan banjir gelombang ketiga.

“Berdasarkan kajian, fenomena itu akan menyebabkan berlakunya hujan dalam kuantiti tinggi seterusnya boleh menyebabkan banjir besar. MKN sudah bersiap sedia dari segi pangkalan hadapan,” katanya. Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/08 http://www.hmetro.com.my

Entri akan dikemaskini dari masa ke semasa.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

5 ulasan:

 1. minta2 tak jadi apa yg diramalkan ni

  BalasPadam
 2. Insyaallah doa dan harapan kita bersama,
  semoga semuanya di jauhi jua.

  BalasPadam
 3. moga dijauhkan dari segala bencana...

  BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!