Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

29 Ogo 2012

BAHAYA MEMINUM MINUMAN TIN TERUS KE MULUT!

INFO PENTING DAN HARUS DIBACA!

Pada Hari Minggu yang lalu Satu Keluarga bersiar² dengan membawa beberapa minuman tin. Pada hari Isnin, dua anggota keluarga dimasukkan ke hospital dan ditempatkan di 'Bilik Intensive Care Unit.'

Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi menyimpulkan ia terkena Leptospirosis. Virus ini terlekat pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas/cawan. Hasil test menunjukkan tin tersebut telah terkena (dijangkiti) urin tikus yang sudah mengering yg mengandung leptospira.

kita dinasihatkan agar membilas secara rata bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Kebiasaanya tin² minuman ini disimpan dalam gudang dan terus dihantarkan ke kedai² runcit, tanpa dibersihkan.

Sebuah penelitian menunjukkan bahawa bahagian atas semua minuman tin lebih tercemar jika dibandingkan dengan tandas awam (penuh kuman dan bakteria.)

Jadi, bersihkan tin minuman terlebih dahulu dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis kecelakaan. - Sumber Facebook

AAP - Paling penting basuh dan bilas terlebih dahulu minuman tin tersebut dan sila guna penyedut air atau straw minuman sebaik-baiknya.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

4 ulasan:

 1. kena berhati2 pas ni, jgn dok main teguk je :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul ngat tu kena berambi sikit yak....

   Padam
 2. secara logiknye, barang-barang tu semua disimpan di gudang dan stor. jadi memang banyaklah benda-benda merayap ni kemungkinan panjat dan qada hajat atas tin/botol semua tu.
  memang cara terbaik adalah basuh. terjamin kebersihan

  BalasPadam
 3. this myth already busted by mythbuster!
  they hv tested on 1000 cans.. there none of them contaminated,
  in fact the real source of this so called infected 'rat virus' is from ur HAND!

  BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!