Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

18 Jul 2012

SALAM RAMADHAN - KELEBIHAN MENJALANI IBADAH PUASA

"Hai orang-orang yang beriman diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa” (QS. Al-Baqarah:183)


Tanpa terasa beberapa hari sahaja lagi bulan Ramadhan akan tiba. Ramadhan merupakan bulan dimana setiap muslim belajar untuk mengendalikan diri, makna yang lebih luas dari sekadar menahan lapar dan haus. Bulan Ramadhan yang penuh berkah menyimpan banyak manfaat bagi kaum muslimin yang menjalankan puasa Ramadhan. Salah satu manfaat yang boleh diraih ialah sehatnya badan dengan berpuasa. Banyak orang telah merasakan badan mereka terasa lebih sihat dan bugar, bahkan bagi mereka yang sedang mengalami masalah kesihatan merasakan kesihatan mereka membaik dan dapat dikawal.

Perkara ini terjadi kerana semasa berpuasa keadaan saluran pencernaan mengalami keadaan rehat penuh selama lebih kurang 14 jam, automatik mengurangkan pengoksidaan di dalam tubuh, sehingga mengurangkan jumlah radikal bebas. Namun semasa tubuh badan tertidur pun radikal bebas dihasilkan dari metabolisme normal yang mana radikal bebas meracuni enam puluh triliyun sel tubuh, maka pengambilan Vitamin-C (antioksidan non enzimatik) harus plus antioksidan enzimatik supaya meneutralkan radikal bebas sampai tuntas. Dampak positif yang dihasilkan bagi organ-organ tubuh diantaranya yaitu berupa pengurangan beban kerja bagi organ jantung, hati, buah pinggang, serta organ vital lain.

Masih dalam konteks kesihatan jasmaniah, patut pula direnungkan sekiranya tidak berpuasa satu bulan dalam setahun, dengan keadaan tubuh yang sihat tentu saja kegiatan makan dan minum tidak akan pernah liar, sehingga jumlah makanan yang dimakan cenderung berlebihan. Keadaan seperti ini akan menimbulkan ekses berupa pengumpulan zat-zat makanan tertentu dalam tubuh, seperti meningkatnya kadar gula (penyakit diabetes), peningkatan kadar lemak dalam darah (cholesterol) hingga menyebabkan penyempitan pembuluh darah pada jantung, susunan saraf pusat dan buah pinggang yang boleh menyebabkan fatal . Beruntunglah seorang muslim dengan datangnya bulan Ramadhan dengan ibadah puasanya bererti pula menghilangkan akibat ekses makanan yang berlebihan selama sebelas bulan yang lalu, yang hasilnya dapat mencegah kemungkinan penyakit yang lebih teruk. - Sumber asal smartnewz.info

AAP - Selamat menjalani ibadah puasa.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

2 ulasan:

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!