Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

13 Mei 2012

Penduduk Jepun Pupus 1,000 Tahun Lagi

TOKYO: Penyelidik Jepun semalam mendedahkan jam populasi yang menunjukkan rakyat negara itu secara teorinya boleh pupus dalam masa 1,000 tahun kerana penurunan kadar kelahiran.

Ahli akademi di Sendai, bandar utara Jepun berkata, populasi kanak-kanak berusia sehingga 14 tahun yang kini berjumlah 16.6 juta, semakin berkurangan pada kadar satu dalam setiap 100 saat.

Penentuluaran mereka mengarah kepada sebuah negara Jepun tanpa kanak-kanak dalam masa 1,000 tahun. “Jika kadar penurunan itu berterusan, kita masih boleh menyambut cuti Hari Kanak-Kanak pada 5 Mei 3011 kerana masih ada seorang kanak-kanak. “Tetapi, 100 saat kemudian, tidak ada kanak-kanak lagi yang tinggal,” kata Hiroshi Yoshida, profesor ekonomi di Universiti Tohoku.

Menurutnya, corak keseluruhan ialah ke arah pempupusan yang bermula sejak 1975 apabila kadar kesuburan negara itu jatuh di bawah paras dua. Yoshida berkata, dia mencipta jam populasi sebagai usaha menggalakkan perbincangan segera mengenai isu itu.

Satu lagi kajian yang didedahkan awal tahun ini menunjukkan populasi Jepun dijangka berkurangan kepada sepertiga daripada jumlah sekarang iaitu 127.7 juta pada abad akan datang. Unjuran kerajaan menunjukkan kadar kelahiran akan mencapai hanya 1.35 kanak-kanak setiap wanita dalam masa 50 tahun, di bawah paras kadar penggantian. – AFP - Hmetro

AAP - Negara lain dan bangsa lain juga mungkin tidak terkecuali didalam perkara ini jika mengambil tindakan yang sama. Pasti melayu tidak akan hilang didunia kata Hang Tuah :)

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!