Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

19 Mei 2012

KENAPA SUKAR MEMOHON MAAF DAN BERTERIMA KASIH?

Selalu diingat-ingatkan didalam kehidupan ini jangan pernah kita melupakan dua kata-kata ajaib iaitu terima kasih dan maaf. Mungkin bagi anda perkara ini remeh tapi tahukah anda bahawa hanya dengan mengucap maaf pada perempuan dengan tulus anda sudah membantu memanjangkan usianya. Mengucapkan 'maaf' mungkin sangat sukar dilakukan oleh banyak orang terutama perempuan dan tidak terkecuali lelaki sendiri.

Tapi saintis Massachusetts University membuktikan memohon maaf yang ditujukan pada seorang perempuan boleh meningkatkan kesihatannya terutama jantung. Perempuan yang mengalami perlakuan kasar atau menyakitkan dari orang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang boleh meningkatkan risiko serangan jantung atau stroke. Namun ketika mendengar kata 'maaf' dapat menurunkan tekanan darahnya, iaitu tekanan darahnya akan kembali normal sekitar 20 peratus lebih cepat.


Sebaliknya tekanan darah laki-laki akan 20 peratus lebih lama untuk pulih setelah mendengar permintaan maaf kerana mendapat perlakuan tak selesa. Perkara ini menunjukkan seseorang laki-laki cenderung bekerja lebih keras setelah mendengar pengakuan bersalah.

Kajian ini dilakukan saintis di University of Massachusetts Medical School di Worcester, AS. Penyelidik mengukur tekanan diastolik dari 29 laki-laki dan 59 perempuan.

Kedua-dua kumpulan secara individu diminta untuk menyelesaikan ujian matematik dalam masa lima minit. Selama mengerjakan ujian, peserta diinterupsi sebanyak tiga kali oleh penyelidik sambil marah dan menyuruhnya untuk lebih cepat dalam mengerjakan tugasnya.


Pada akhir ujian, para responden mengatakan, "Anda jelas tidak cukup baik". Namun, dua minit kemudian penyelidik meminta maaf atas kekerasan yang terjadi pada setengah dari peserta laki-laki dan perempuan.

Peserta perempuan yang menerima permintaan maaf menjadi lebih cepat tenang, sementara kaum laki-lakinya justru menjadi lebih gelisah.

"Hasil kajian ini menunjukkan bahawa ada manfaat yang berpotensi bagi kesihatan seseorang perempuan atas permintaan maaf," ujar salah seorang penyelidik, seperti dipetik dari Telegraph

 
Tekanan darah yang diukur dalam kajian ini adalah tekanan darah diastolik, iaitu tekanan dalam darah antara degupan jantung atau tekanan dalam arteri-arteri ketika jantung berehat setelah kontraksi. Jika terlalu tinggi boleh meningkatkan kemungkinan stroke atau serangan jantung pada orang tersebut.

AAP - Sayangi persahabatan anda dan orang yang paling hampir dengan anda atau pasangan anda. Jangan lupa berterima kasih dan meminta maaf jika ada kesalahannya. Mungkin
dua kata-kata ajaib tersebut boleh membuat hidup kita dan orang lain lebih tenang dan damai. Remeh tapi begitu besar maknanya.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

3 ulasan:

 1. maafkan kami..AAP. N3 yg sgt berkesan.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Laaa yak abenda ker saloh demenya :)

   Padam
 2. selagi ada keegoan bersarang dihati
  pasti tertutup segala pintu kemaafan dan terima kasih tu :)

  BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!