Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

15 Mei 2012

Gula-gula Getah Pengaruhi Memori Jangka Pendek Anda

Seharusnya kita mengetahui didalam masa beberapa minit jika anda mengunyah gula-gula getah ianya akan mempengaruhi memori jangka pendek anda. Jauhkan keinginan untuk mengunyah gula-gula getah, meskipun alasanya gula-gula getah akan mengurangkan stress.

Itulah kesimpulan yang sebuah penelitian NutraIngredients yang diterbitkan Quarterly Journal of Experimental Psychology. Kajian menunjukkan makan gula-gula getah boleh merosakkan memori jangka pendek. Hasil ini bertolak belakang dengan penyelidikan yang sebelumnya yang mencari gula-gula getah meningkatkan risiko kehilangan memori jangka pendek.


Penyelidik dari Cardiff University di United Kingdom meminta 40 mahasiswa untuk menghafal urutan huruf secara rawak - misalnya, P, V, B, C, D, G, T - sambil mengunyah gula-gula getah.

Sebuah kumpulan kedua kemudian diminta melakukan hal yang sama, tapi diarahkan untuk mengunyah secara semula jadi. Pada ujian ketiga, peserta diminta untuk mencari huruf yang hilang dalam susunan rawak sambil mengunyah gula-gula getah.


Hasil kajian mendapati, makan gula-gula getah di semua situasi menyebabkan gangguan memori jangka pendek semua peserta. Penemuan yang sama juga berlaku semasa gula-gula getah digantikan dengan menggigiti jari. Namun, para penyelidik memperingatkan bahawa gula-gula getah dengan rasa tertentu mungkin dapat menghapuskan kesan negatif gangguan memori.

Kajian lain menunjukkan mengunyah gula-gula getah boleh membantu mengurangkan pengambilan kalori sepanjang hari.
Perkara ini dikuatkan dengan penemuan mengunyah gula-gula getah membantu pesakit yang dibedah akibat gangguan penghadaman pulih lebih cepat

AAP - Mengunyah gula-gula getah fungsinya mungkin hanya menyegarkan nafas untuk sementara kerana kebaikanya adalah menambah produksi air liur untuk membersihkan bakteri dan penyakit dan menghilangkan sedikit bau mulut. Sesekali suka juga mengunyah gula-gula getah ini :)

Wassalam, Wa'allahhualam.

1 ulasan:

  1. Salam..
    ermm..macam-macam kajian saintis yak..
    apa pun tak salah mencuba kan..?

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!