Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

25 Mac 2012

SERING MELAMUN OTAK PASTI CERGAS

Setiap orang pasti pernah melamun dan berkhayal memikirkan masa depan atau sesuatu hal yang indah. Kajian terbaru menunjukkan bahawa orang yang fikirannya sering melayang ternyata mempunyai otak yang lebih tajam. Mengapa boleh begitu?

Kajian terbaru menunjukkan bahawa orang yang sering melamun pasti mempunyai lebih banyak memori kerja di otak, yang memberinya kemampuan untuk dapat melakukan dua hal pada masa yang sama.

"Mereka yang mempunyai kapasiti memori otak yang lebih tinggi melaporkan fikirannya lebih sering melayang (melamun) ketika melakukan tugas-tugas sederhana, walaupun prestasi mereka tidak terganggu," ujar Daniel Levinson, psikolog di University of Wisconsin-Madison, seperti dilansir Dailymail.

Dalam kajian yang hasilnya sudah diterbitkan dalam Psychological Science ini, penyelidik meminta peserta untuk menekan butang saat memberi respons kata-kata yang muncul di skrin komputer. Penyelidik kemudian akan memeriksa secara berkala untuk bertanya sama ada fikiran peserta sempat melayang alias melamun.

Pada akhir kajian, penyelidik mengukur kapasiti memori kerja peserta serta juga memberikan tinjauan untuk kemampuan mengingat siri huruf diselingi dengan soalan-soalan matematik yang mudah.

Hasilnya, peserta yang lebih banyak melamun mempunyai kapasiti memori otaknya lebih tinggi.

Dianggarkan ini berkaitan dengan ruang kerja mental yang digunakan. Misalnya, ketika orang dapat menjumlahkan dua angka yang diucapkan tanpa perlu menuliskannya, tapi cukup dengan membayangkannya saja. Kapasiti ini telah dikaitkan dengan ukuran am perisikan, seperti pemahaman membaca dan skor IQ.

Kajian terbaru ini menggariskan bagaimana memori kerja penting dalam membolehkan otak untuk fokus pada masalah yang paling mendesak.


AAP - Melamun dan berangan itu sesuatu yang berbeza gamaknya cuma jangan berangan-angan akan sesuatu tanpa ada usahanya, pasti angan-angan akan tinggal angan-angan sahaja. :)

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

3 ulasan:

 1. salam Yassin..
  bab mengelamun ni koi
  kurang sikit bila dah berumur
  nih..remaja dulu ada juga :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Wmsalam.. bila dah menikoh dan dan veteran nie nyer melamun ke bender lain laa pulok yak zul :)

   Padam
 2. kadang2 khayalan ni, akan menjadi kenyataan, khayalan adalah plan,tapi untuk berjaya kena ada tindakan,.......

  BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!