Kod HTML Script No Copy Paste

UPDATE ENTRI TERKINI :

30 Nov 2011

7 TIPS MENGELAKKAN ANDA MABUK LAUT (Mood Ke Laut)

Banyak cara yang boleh dibuat untuk merancangkan sesuatu perjalanan, anda boleh melalui jalan darat, laut, atau pun menaik kapal terbang. Tetapi banyak orang yang mengelakkan perjalanan melalui jalan laut kerana tidak mahu menghadapi mabuk laut. Mungkin sedikit tips dibawah ini mampu mengelakkan anda daripada mabuk laut.

1. Sarapan
Sebelum melakukan perjalanan dengan kapal laut, ada baiknya anda mengisi perut beberapa jam sebelum berangkat. Perut yang sudah terisi membuat badan lebih bertenaga dan tidak mudah masuk angin, punca utama mabuk laut. Tetapi elakkan mengambil makanan yang berminyak atau asam, kerana makanan yang masam akan lambat dicerna sehingga tertumpuk di perut. Sedangkan gabungan antara makanan berminyak dan asid tidak baik untuk sistem pencernaan.

2. Naik kapal besar
Jika boleh memilih, usahakan naik kapal yang besar. Jangan naik kapal kecil! Biasanya kapal besar menghasilkan gegaran yang tidak terlalu besar atau cenderung tidak terasa ketika membelah ombak, sehingga mengurangkan peluang mabuk laut.

3. Duduk di bahagian tengah kapal
Kapal umumnya mempunyai bilik khas untuk duduk penumpang. Usahakan duduk di tengah-tengah kapal. Kapal bahagian depan dan belakang boleh menghasilkan gegaran yang cukup besar ketika membelah ombak, dan itu menjadi salah satu penyebab mabuk laut.

4. Minum ubat anti mabuk
Hal yang paling biasa dilakukan orang bagi mengelakkan mabuk laut adalah meminum ubat antimabuk. Ubat antimabuk memang terbukti mengelakkan kita dari mabuk laut, tetapi jangan terlalu sering, kerana boleh membuat tubuh bergantung dengan ubat tersebut.

5. Rehat cukup
Sebelum melakukan perjalanan, sebaiknya anda berehat yang cukup. Tubuh yang kurang sihat boleh mencetuskan terjadinya mabuk laut. Bila aktiviti banyak dan sukar untuk berehat cukup, anda boleh tidur di dalam kapal.

6. Hirup udara segar
Ada kalanya mabuk laut terasa di tengah perjalanan. Jika hal itu berlaku, sebaiknya anda menegakkan badan dan menghirup udara sebanyak-banyaknya. Jika anda berada di bilik, keluarlah dan akan cari udara segar di geladak kapal.

7. Tetap tenang
Sebelum berangkat, sugestikan diri anda tidak akan mengalami mabuk laut. Sugesti positif tersebut cukup membantu mencegah mabuk laut. - Sumber.


Moralnya mood tetap ke laut :(


Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

Dialog Moden Lagi Berpahala Menyebutnya



 BIASAKAN YANG BETUL... BETULKAN YANG SALAH.

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

Maya Karin bersyukur kerana berjaya memaparkan elemen ranjang?

Ini adalah antara ajaran sesat yang pastinya jabatan agama manapun di Malaysia ini tidak berani untuk mengambil tindakan.

Kata Maya Karin: “Saya akui sangat gementar sebelum setiap kali ingin memulakan babak ranjang dan mesra itu. Terus-terang, saya ingin lakonkan babak atas katil itu kerana belum pernah saya melakukan babak tersebut sepanjang karier saya. Walaupun pada awalnya terasa pelik dan gementar, tetapi syukur Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar”.

Bersyukur dan memuji Allah SWT kerana berjaya memaparkan elemen ‘ranjang’ dan ‘mesra’? Ini satu kesesatan fikrah yang jelas. Moga Allah SWT memberi taufik dan hidayah buat kita semua.
- Sumber Harian-metro-online.com

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

Wordless Wednesday - Simbol-Simbol Yang Digunakan Calon Pilihanraya Di Mesir

Apakah Wordless Wednesday?
'Wordless Wednesday' ialah satu kempen mengeluarkan entri yang semata-mata gambar tanpa penjelasan yang panjang ke atas gambar itu. Kalau ada penjelasan yang panjang, tidaklah namanya 'Wordless' :)

Ada juga gambor dacing sana yak... ingat tempat kita je :)
Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

15 Langkah Mudah Berfesyen Untuk Lelaki

1. Pilih pakaian yang fit - Benda utama yang akan menampakkan lelaki 'alert' dengan fesyen ni ialah cara memilih baju. Masalah utama kebanyakan lelaki ialah memakai baju yang lebih besar daripada badan. Pastikan memilih pakaian yang fit iaitu pakaian yang membuatkan badan anda rasa seolah dipeluk tapi bukan dijerut. Berhati-hati ketika memilih, fit bukan bermakna ketat.

2. Simple tapi smart - Apabila bercerita tentang fesyen, bukan bermakna anda perlu berpakaian seperti seorang artis. Pakai simple pun dah cukup. Amalkan mengayakan pakaian dengan tidak menggunakan lebih daripada tiga warna. Nak nampak menyerlah sikit pakailah blazer warna hitam atau putih yang fit. Pakai blazer tak semestinya kena pakai dengan kasut kulit dengan seluar slack. Pakai seluar jean pun boleh kena gayanya.

3. Santai bukan membosankan - Berpakaian santai bukan bermaksud pakai seluar pendek dengan singlet koyak. Cuba banyakkan membaca buku-buku fesyen atau melihat program-program yang bersifat santai di televisyen.

4.Pemakaian pastikan sepadan - Sentiasa pastikan anda berfesyen kena dengan gayanya. Duduk depan cermin fikir nampak pelik tak apa yang anda pakai. Kalau anda sendiri dah rasa pelik, apatah lagi orang kat luar sana. Sebagai contoh, anda pakai baju yang labuh tapi pakai seluar yang ketat ala-ala legging. WTF?

5. Tidak shopping berseorangan - Jangan amalkan keluar shopping berseorangan. Ajak member seorang pun jadilah. Tapi member bukan sekadar member, cari member yang boleh bagi pendapat jujur. Kata-kata member lagi boleh dipercayai berbanding penjual berkenaan.

6.Sentiasa peka - Jangan terlebih berfesyen kerana pasti akan buat anda nampak cacat, tapi jangan takut untuk berfesyen. Sentiasa fikir apakah event yang anda akan pergi. Kalau dah bercadang nak pergi ke tempat yang panas, takkan nak pakai sweater yang tebal. Jika anda pergi ke event yang dihadiri oleh bos anda, takkan anda nak nampak lebih menyerlah berbanding bos anda. Silap-silap bulan depan dapatlah surat berhenti kerja.

7. Jangan mengabaikan benda yang remeh-temeh - Lelaki biasanya akan menganggap bende remeh temeh seperti cara pemakaian scarf. Mesti akan kata, "Ah, bedal jelah...." Sebenarnya benda yang anda rasakan temeh tulah yang mampu memberikan impak yang besar.

8.Belanja lebih untuk kasut - Apa salahnya jika berbelanja lebih untuk sepasang kasut. Tetapi jangan beli saja mahal-mahal, tapi tak tahu nak jaga.Tahukah anda kaum lelaki sekalian bahawa mata perempuan ni biasanya akan melihat kasut yang dipakai lelaki. Sama ada cantik atau tak cantik, bersih ke tak dan sesuai ke tak. Macam mana nak kagumkan teman wanita kalau kasut kotor. Kasut melambangkan identiti diri. Kotor kasut, pemalaslah anda.

9.Berhati-hati memilih t-shirt - Jangan amalkan memakai t-shirt yang mempunyai logo yang besar kerana anda akan dilihat seperti diupah oleh syarikat tertentu untuk menjadi papan iklan bergerak.

10.Jangan terikut pada trend - Jangan biasakan mengikut sangat trend masa kini kerana trend tidak akan kekal lama. Kekal dengan citarasa yang anda suka. Kerana tak guna kalau membeli pakaian mengikut trend semasa tetapi jarang pakai.

11.Jangan beli kerana brand - Sebelum anda beli sesuatu pakaian, pastikan anda bertanya kepada diri sendiri sama ada anda membeli kerana brand pakaian tersebut atau kerana nampak smart. Biar beli pakaian yang murah tapi smart berbanding beli pakaian mahal tapi buruk macam kain lap kat dapur.

12.Teruskan membentuk image tersendiri - Cuba bentuk style anda yang tersendiri. Bukan bermakna anda menjadi the next lady gagap tetapi jadi seseorang yang kalau disebut saja nama anda, kawan-kawan akan mula berfikirkan tentang cara pemakaian anda.

13. Jangan malu untuk meminta pendapat - Rajin-rajinkan diri untuk bertanya dengan orang terdekat sama ada apa yang anda pakai itu nampak smart atau sebaliknya. Tapi mestilah bertanyakan kepada orang yang boleh memberi pendapat dengan sejujurnya.

14.Pastikan muka bersih dan kemas - Perhatikan wajah anda, terutama sekali pada janggut. Ada nampak terurus? Bulu hidung tu ada terkeluar-keluar? Sideburn tu ada nampak macam Elvis Presley? Pastikan muka nampak bersih dan kemas, buang segala bulu roma yang dirasakan menyemak. Pemilihan pencukur juga amat penting.

15.Bereksperimen dengan gaya - Jangan takut untuk memakai sesuatu yang baru. Jika selalunya anda pakai baju yang gelebeh, cuba pakai baju yang fit untuk nampak lebih tegap. Jika selalu anda sikat rambut ke hadapan, apa kata sikat rambut ke belakang untuk nampak lebih bertenaga dan berani. Semuanya terletak pada keberanian anda dan bukannya kepelikkan anda. Sumber gempak.org.

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

29 Nov 2011

UFB - Nike Haram - Haram Guna Jenama & Logo Yang Melambangkan Kesesatan



The company was founded on January 25, 1964 as Blue Ribbon Sports by Bill Bowerman and Philip Knight,[1] and officially became Nike, Inc. on May 30, 1978. The company takes its name from Nike (Greek Νίκη, pronounced [nǐːkɛː]), the Greek goddess of  victory. 
Untuk Rujukan: Wikipedia Nike, Inc. ialah Syarikat yang menghasilkan kasut, pakaian dan alat-alat sukan dari Amerika Syarikat yang merupakan salah satu syarikat sukan yang terbesar di dunia. - Sumber

Sekadar perkongsian.

Wassalam, Wa'allahhualam.Salam hormat dan ikhlas daripada :

Makanan Terjatuh Ke Lantai Punca Keracunan Makanan.

Kalau ada makanan tanpa sengaja telah jatuh ke lantai, biasanya kita akan refleks mengutip kembali dengan alasan baru sekejap "belum 5 minit pun". Padahal, tidak ada makanan yang masih sempurna jika sudah jatuh ke lantai, meski cuma beberapa saat sahaja.

Pencemaran bakteria terjadi tersangat cepat. Bahkan, lebih cepat dari gerakan refleks kita. Dalam kajian terbarunya, Paul Dawson, saintis bidang makanan dari Clemson University, sengaja mencemar lantai seramik, lantai kayu, dan karpet dengan bakteria Salmonella. Kemudian Paul dan murid-muridnya menjatuhkan beberapa potong roti ke lantai tersebut selama tempoh 5-60 saat.

Setelah diteliti didalam kajian tersebut, makanan yang telah terjatuh selama 5 saat ternyata telah tercemar 1800 bakteria. Sedangkan makanan yang jatuh selama 1 minit, jumlah bakterinya meningkat 10 kali ganda. Bagaimana jika makanan dibiarkan jatuh sehingga melebihi 5 minit?

 
Menurut sumber keracunan makanan ialah apa jua penyakit yang disebabkan oleh pengambilan makanan atau minuman yang tercemar. Di negara kita dilaporkan bahawa terdapat 6624 kes keracunan makanan pada tahun 2003 (kadar insiden 26.44/100,000 penduduk).

Kecuali jika anda selalu membersihkan lantai setiap jam dengan cecair anti-kuman, sebaiknya makanan yang sudah jatuh dibuang saja. Jangan juga berfikir kalau meja dapur itu bersih. Paul pun mendapati bahawa Salmonella boleh bertahan selama 4 minggu. "Buah, sayur, dan unggas adalah makanan yang paling mudah terkena bakteria ini,"

Moralnya makanan yang telah jatuh ke lantai jika dianggap selamat dimakan, bila diambil kembali dalam tempoh segera atau lima saat Ini adalah cakap kosong yang selalunya dilakukan oleh ramai orang.

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

5 TIPS PEMAKANAN MEMBUATKAN ANDA AWET MUDA

Untuk kelihatan awet muda tidak dinafikan amalan dan pengaruh permakanan amat mempengaruhinya selain faktor usia, kesihatan, keceraian, dan sebagianya.

"Pilihan yang salah boleh menyebabkan keradangan pada sel kulit," sumber dipetik daripada Dermatolog Nicholas Perricone, yang juga menulis buku Forever Young. Buku ini memberikan maklumat, dengan memilih menu yang sesuai dan boleh membuatkan anda kelihatan lebih muda dari usia sebenarnya.

"Sementara anda tidak dapat melihat kesannya, keradangan menyebabkan kulit berkerut, mengendur, juga penuaan," katanya. Disunting daripada laman Detail, berikut adalah 5 jenis makanan yang baik untuk membuat anda kelihatan lebih muda atau awet muda.

1. Ubi
Beta-karotena, yang memberikan warna orange kekuningan pada ubi, bermanfaat untuk menyeimbangkan kadar pH pada kulit, mencegah kekeringan, dan menggalakkan pertukaran kulit. Semua itu akan membuat kulit anda menjadi lebih halus.

2. Ikan Salmon
Astaxantin, pigmen yang membuat ikan salmon berwarna pink adalah musuh terkuat untuk menangkal radikal bebas. Itu adalah molekul jahat yang boleh merosakkan membran sel dan DNA sehingga membuat kulit kelihatan kusam dan penuaan awal. Sebuah kajian menunjukkan sekurang-kurangnya mengambil sekali dalam tempoh lima hari ikan salmon boleh mencegah actinic keratosis, fail yang buruk dan kasar yang juga tanda awal kanser.

3. Tomato
Likopen, pigmen yang memberi warna merah pada tomato, adalah antioksidan yang bagus untuk menangkal kerosakan kulit akibat sengatan sinar matahari, seperti krim tabir suria, tetapi bekerja dari dalam ke luar. Untuk mendapatkan hasil kerja yang lebih baik, makan tomato bersama-sama dengan minyak zaitun.

4. Limau
Vitamin C yang terkandung pada limau menghasilkan kolagen, komponen-komponen penting untuk kelihatan lebih muda, di mana kolagen biasanya berhenti dihasilkan saat usia lebih daripada 20 tahun. Selain itu limau juga mengandungi bioflavonoid yang melindungi kulit dari sinar matahari dan mencegah kematian sel kulit.

5. Sayuran hijau
Bayam, kangkung, dan sayur-sayuran hijau yang lain mengandungi lutein yang melindungi kulit dari sinar matahari yang menyebab keradangan dan keriput.


Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

28 Nov 2011

TIPS MENGETAHUI LELAKI TERUNA

Lelaki teruna membosankan apabila bercinta, gayanya agak "nerd". gemar berlagak untuk menarik pasangannya.
Lelaki teruna juga sanggup menghabiskan banyak wang untuk pasangannya untuk menambat hati pasangannya.
Lelaki teruna suka mengintai-intai (curi pandang) perempuan cantik pada wajah berbanding lelaki tak ada teruna gemar melihat tubuh wanita.
Lelaki teruna berdegup kencang jantungnya apabila mendapati wanita cantik menyukainya.
Lelaki teruna segera mengalihkan pandangan apabila ditentang wanita cantik manakala lelaki tak teruna mengekalkan pandangan.
Lelaki teruna menunduk apabila dipandang wanita cantik dan menunjukkan reaksi gembira (mengetap bibir untuk cover senyum) tetapi lelaki tak teruna menunjukkan reaksi bersahaja.
Lelaki teruna terlalu sensitif, mereka akan sering menghubungi pasangannya sehingga dapat dan mereka akan rasa sedih yang amat sangat apabila diabaikan.
Lelaki teruna malu membuka mulut untuk makan atau bercakap di hadapan wanita yg cantik, lelaki teruna seperti "kena interview" apabila bercakap dan badannya kaku.
Lelaki teruna sering mengagung-agungkan pasangannya dan mengatakan orang lain tak cantik, mereka akan bercerita tentang pasangannya dan memuji-muji pasangan apabila berbual dengan kawan-kawan.
Sumber : Kreadit gempak.org

 Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

Bertudung, Berbaju Kurung Buat Maksiat Dalam Kereta.

KUANTAN - Memalukan. Itulah perkataan yang sesuai menggambarkan perbuatan tidak senonoh dua individu dipercayai sepasang kekasih apabila tanpa segan silu melakukan maksiat dalam kereta yang diletakkan di tempat letak kereta belakang lorong kedai, Jalan Datuk Lim Hoe Lek di sini, petang semalam.

Perbuatan terkutuk pasangan berusia dalam lingkungan 20-an itu sempat dirakam orang awam kebetu-lan berada di kawasan itu. Lebih memalukan, pasangan wanita yang melakukan adegan itu nampak sopan dengan bertudung dan berbaju kurung. Orang awam dikenali sebagai Fook berkata, adegan memalukan dalam kereta jenis Proton Saga itu berlaku kira-kira 20 minit.

Menurutnya, dia kebetulan di pejabat berhampiran kawasan itu ternampak kelibat mencurigakan pasangan terbabit sebelum keluar meninjau kerana bimbang berlaku kejadian jenayah di situ. “Selepas mengamati barulah saya tahu peristiwa sebenar di mana pasangan kekasih itu sedang asyik bermadu asmara di tempat terbuka tanpa segan silu,” katanya.

Fook berkata, tidak lama kemudian dia ternampak kereta itu beredar namun masih berlegar di kawasan terbabit sebelum meninggalkan kawasan itu. Sementara itu, seorang pekerja swasta di kawasan berkenaan yang mahu dikenali sebagai Rahman berkata, lorong belakang yang agak tersorok dan jarang dilalui kenderaan memberi kesempatan kepada pasangan gelojoh nafsu seperti itu melakukan aksi terlarang.

Dia berkata, beberapa rakannya pernah menceritakan terserempak dengan pasangan kekasih yang sedang memadu asmara dalam kereta seperti mana aksi yang dirakamkan itu. “Kalau boleh, pihak berkuasa agama turut memberi tumpuan dan membuat rondaan di kawasan lorong belakang bagi membendung gejala negatif ini. “Mungkin pasangan kekasih seperti itu berani melakukan maksiat kerana mereka tahu kawasan itu ‘selamat’ dan tersorok,” katanya. - Sumber Sinar Harian Pahang


AAP - Bertudung pakai baju kurung itu pakaianya sahaja... Apa nak jadi budak sekarang nei... bikin malu Puracendana sahaja.

  Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

5 KESALAHAN BERSOLEK YANG MEMBUAT ANDA TAMPAK TUA !

Rata-rata wanita bersolek agar kelihatan mempesona dan lebih anggun. Namun tanpa sedar, anda memakai make-up dengan cara yang salah sehingga wajah pun kelihatan lebih tua. Oleh kerana itu, elakkan lima kesalahan bersolek di bawah ini., Seperti yang sunting daripada Halaman Ehow.

1. Terlalu Banyak Concealer
Susie Galves, seorang ahli kecantikan dan penulis buku 'You Are So Going To Thank Me For This', mengatakan bahawa mengaplikasikan terlalu banyak concealer untuk menutupi kedutan dan beg mata justeru boleh membuat anda kelihatan tua. Cara yang betul untuk mengaplikasikan concealer adalah mencampurnya dengan pelembab terlebih dulu sebelum mengaplikasikan pada wajah sehingga hasilnya kelihatan lebih natural.

2. Lipstik Yang Terlalu Gelap
Lipstik merah tua dan ungu memang sedang menjadi trend saat ini, warna ini juga sangat bagus untuk membuat bibir kelihatan penuh. Namun perlu diingat bagi wajah dengan bentuk tertentu boleh membuat anda kelihatan lebih tua. Junior Renteria, seorang National make Up Artist untuk produk Rain, menyarankan, "Jika anda ingin tampil lebih muda pakailah lipstik dengan warna natural atau sheer color. Aplikasikan lipstik yang dengan aksen glossy."


3. Terlalu Banyak Shimmer
Lori Leib, Creative Director dari Bodyography Professional Cosmetics mengatakan, "Pakailah make up mengikut umur. Untuk wanita dewasa, jangan terlalu banyak memakai shimmer. Kesannya yang berkilat mampu menonjolkan kerutan pada wajah anda."

Sedangkan Karen Moehr, seorang ahli kecantikan, memberikan tips untuk memakai shimmer yang tepat. "Aplikasikan sedikit di bahagian atas pipi, tengah-tengah bibir bahagian atas dan di atas alis. Bahagian-bahagian tersebut boleh menghasilkan cahaya yang bagus. Campurkan bersama blush-on bertekstur krim atau dengan pelembab, kemudian sapukan selepas anda memakai foundation. Ingat, hanya sedikit shimmer boleh membuat anda lebih bersinar. "

4. Alis Yang Terlalu Tebal
Melihat selebriti dengan alis tebal boleh menginspirasi anda untuk meniru gaya solekannya. Namun hal tersebut boleh saja tidak sesuai pada wajah anda.
Margot Grant Witz, beauty director dari Elizabeth Grant Skincare menyarankan, "Bersyukurlah dengan apa yang anda punya dan eksplorlah gaya alis yang sesuai untuk anda. Belum tentu alis tebal selebriti yang anda lihat di majalah sesuai untuk penampilan anda, ingat dandanan alis yang tebal itu sesuai untuk wanita umur 45 tahun. "

5. Bedak Yang Berlebihan
Karen Moehr, menyarankan untuk tidak mengaplikasikan bedak bagi anda yang berkulit kering. "Guna foundation dan pelembab untuk membuat kulit anda kelihatan kenyal. Jika memang diperlukan berikan sedikit bedak di kawasan-kawasan tertentu. Jangan menutupi seluruh muka anda dengan bedak, kecuali jika kulit anda berminyak." - Sumber

AAP - Jangan silap dan salah ketika bersolek! sudah bukan nak nampak makin lawa dan cantik sudah huduh dan kelihatan tua huhuhu.. Moralnya jangan bersolek berlebihan hilang juga natural beautynya. Geli juga kalau nengok orang pompuan pakai gincu merah menyala-nyala hehehe....:)


Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

27 Nov 2011

Dipercayai Masih Terdapat 40 Mangsa Masih Tenggelam di Mahakam

Jambatan Mahakam yang melintasi Sungai Mahakam dan membentang antara Kota Tenggarong dan Tenggarong Seberang, Kutai Kartanegara (Kukar), Kalimantan Timur, Sabtu petang (26/11/2011)  Jembatan yang dibina tahun 1995 dengan panjang total 710 meter tersebut merupakan salah satu penghubung penting jalan darat Tenggarong dengan Samarinda dan Balikpapan, Kalimantan Timur. Sekurang-kurangnya empat orang terbunuh dan puluhan lainnya luka-luka dalam peristiwa tersebut.

Ketua Pegawai Perhubungan Awam Polri Pengerusi Besar Boy Rafli Amar berkata, dijangkakan masih terdapat 40 korban masih tenggelam di Sungai Mahakam akibat runtuhnya Jambatan Gerbang Dayaku Kutai Kartanegara (Kukar), Tenggarong, Sungai Kukar, Kalimantan Timur.

Boy mengatakan, saat ini pasukan dari Polri dan Polda Kaltim tengah membantu pencarian korban tenggelam. Ia menyatakan hal ini setelah memperoleh keterangan saksi warga sekitar yang melihat peristiwa naas tersebut.

"Korban dijangka masih ada sekitar 40 orang yang terjebak pascaroboh jambatan tersebut," ujar Boy di Jakarta, Minggu (27/11/2011).

Selain itu, kata Boy, juga terdapat dua bas yang ikut tenggelam dalam peristiwa itu. Namun, belum dapat dipastikan jenis bas dan jumlah penumpang di dalamnya. Ia masih menunggu maklumat dari pasukan yang dipimpin langsung oleh Kepala Badan Reserse dan Jenayah Polis Pengerusi Jeneral Sutarman tersebut.

Gabenor Kaltim Awang Faroek Ishak, Minggu, berkata, jumlah korban tewas dalam peristiwa itu mencapai empat orang. Sementera itu, ada sembilan warga tengah dirawat di rumah sakit tempatan.

Untuk pencarian korban di sungai tersebut, telah dikerahkan pasukan gabungan yang terdiri daripada anggota TNI-Polri, Badan SAR Nasional, Satuan Polisi Pamong Praja tempatan, Taruna Siap sedia Bencana (Tagana), dan Bantuan Kecemasan (Kuala) Indonesia. Mereka melakukan carian korban dan pemindahan kereta-kereta yang tenggelam di dasar Sungai Mahakam yang berkedalaman 50 meter.

Jambatan yang menghubungkan Tenggarong dengan Tenggarong Seberang itu runtuh pada Sabtu (26/11/2011) sekitar pukul 15.30 WITA atau sekitar pukul 16.30 WIB. Jurucakap Badan Nasional Penanggulangan Bencana (BNPB) Sutopo Purwo Nugroho berkata, sebelum runtuh, jambatan itu tengah diperbaiki
. - Sumber Kompas.com

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

PERJUMPAAN SAHABAT - SAHABAT SMJD BATCH 83/84

Menu dan juadah memang piaw... Jerantut mari memang best dan terbaik :) diantara menu pilihanya : Gulai Ikan Patin Tempoyak, Pais Patin, Masak Lemak cili Api Daging Salai, Goreng Udang Petai, Goreng Sayuran dan tak lupa gulai asam rom campur ayam terbaik dari seorang teman TQ (Fatimah Johar)

Kenangan tetap kenangan... tetap yang terindah :) terima kasih pada sahabat semua yang terlibat bagi menjayakan perjumpaan reunion ini. Lokasi : REST HOUSE JERANTUT. Masa : 26hb November - 12.00 ptg - 3.00 ptg.

Akhir kata alhamdulillah, keseluruhan majlis reunion ini semua berjalan dengan lancar.... seronok dapat bertemu dengan anda semua serta dapat mengeratkan kembali tali silaturrahim antara kita semua. Semoga dipanjang umur dan di murahkan rezeki masih ada pertemuan buat kita semua dilain waktu :) Terima kasih.

Nota dikaki : SMJD - Sekolah Menengah Jerantut Dua. Kini di kenali Sekolah Menengah Padang Saujana Jerantut. (SMPS)

Tinggi bukit gilang-gemilang
Air laut tenang-tenangan
Budi mu tuan tidakkan hilang
Tetap menjadi kenang-kenangan.

Terima kasih pada yang sudi sponsor hadiah dan cenderamata :)

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

26 Nov 2011

KENAPA BERKABUS ? BAGAIMANA IANYA BOLEH TERJADI ?

 
 Gambar Ehsan FB Jerantut Kampungku

Kabus ialah wap air yang berada dekat permukaan tanah terkondensasi dan menjadi seperti awan. Hal ini biasanya terbentuk kerana hawa dingin membuat wap air terkondensasi dan kadar kelembapan mendekati 100%. Ia juga boleh terbentuk akibat aktiviti gunung berapi.

Kabus yang tebal dipanggil kabut. Dari segi darjah penglihatan, fenomena ini dipanggil kabut sekiranya darjah penglihatan kurang dari 1 km. Dilihat dari jauh, kabus agak kebiruan, manakala kabut lebih keperangan.

Kabut merupakan awan yang bersentuh dengan tanah, ia merujuk kepada keadaan kabus yang tebal. Kabut berbeza dari kabus cuma dari segi ketumpatannya. Kabut ditakrifkan sebagai awan yang mengurangkan darjah penglihatan kepada kurang dari 1 km, manakala kabus 2 km.

Tempat yang paling berkabut di dunia adalah Grand Banks di lepas pantai pulau Newfoundland, Kanada. Hal ini disebabkan tempat ini merupakan pertemuan arus Labrador yang dingin dari utara dengan arus Teluk yang hangat dari selatan. Daratan yang paling berkabut di dunia terletak di Point Reyes, California dan Argentia, Newfoundland, yang diselimuti kabut lebih daripada 200 hari dalam setahun.

Kabut mengurangkan darjah penglihatan dan boleh menyebabkan kemalangan. Walaupun kebanyakan kapal laut dan kapal terbang mempunyai radar, ia masih bahaya jika cuba berlabuh atau mendarat. Kenderaan darat pula bukan sahaja menghadapai risiko terlanggar kenderaan lain, malah tidak dapat mengelakkan risiko tergelincir dari jalan. Sumber Wikipedia.

Malam ini di Jerantut juga tidak terkecuali...Cuaca berkabus tebal disini... Moralnya kalau cuaca berkabus usahlah merayap sangat :)


Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

5 TIPS JIKA TAYAR KERETA TERKENA PAKU ATAU PANCIT

Terkadang kita tidak dapat lari daripada situasi kereta kita pancit, terkena paku dan sebagainya. Maka jangan panik dan jangan memikirkan perkara yang bukan-bukan... dah sampai masanya dia nak terkena paku gamaknya :) pun bergitu unsur di khainati juga tidak mustahil.

Yang terpenting, sentiasa berwaspada dan praktikkan semasa troubleshooting jika terkena paku ini mungkin sedikit tips dibawah ini dapat membantu anda :

1. Jika anda merasa keadaan kenderaan anda berbeza akibat tayar kurang angin dan pancit, (biasa  kenderan anda berasa berat sebelah) jangan terus berhenti. Perlahankan keadaan anda secara perlahan-lahan sambil berjalan sedikit menepi. Perhatikan cermin sisi kanan, kiri dan belakang. Amati jika ada orang yang mengekorinya atau cuba memberitahu bahawa tayar anda bermasalah


 2. Cari tempat-tempat yang umum dan ramai orang dan sekiranya mereka boleh membantu anda jika berlaku rompakan. Contohnya: Balai Polis, Hotel, Hotel, Restoran, Cafe, Mall, dan tempat ramai lain. Setelah sampai di lokasi ramai, jangan terus turun dari kereta. Amati dulu keadaan sekitar sekitar 2-3 minit. Setelah itu perhatikan barang-barang berharga anda seperti HP, dompet, wang, laptop dan sebagainya letakkan di tempat yang selamat dan sentiasa diawasi.

3. Jika dirasakan keadaan sekitar adalah selamat, turun dan amati apa yang salah pada keadaan tayar. Jangan memeriksa tayar hanya dengan melihat dari jarak jauh saja. Dikhuatiri apabila anda menbongkok dan mengamati tayar, perompak atau penyamun terus menghampiri anda.

4. Hubungi kedai tayar / perkhidmatan servis tampal tayar untuk membantu menampal tayar. Jangan menampal tayar jika tak ada orang yang membantu anda. Sekiranya anda memanggil pekerja kedai tayar datang, tunggu saja di dalam kereta sambil mengawasi keadaan sekitar anda.

5. Kalau tak membolehkan untuk memanggil pekerja kedai tayar, cuba hubungi teman yang rapat yang mana boleh membantu anda. Jika dirasa tak ada yang membantu, kereta / motor boleh diletakan di lokasi yang sesuai.


Selain 5 troubleshooting jika tayar pancit atau terkena paku, ada tindakan pencegahan yang boleh dilakukan semasa memandu. Pertama, simpan nombor-nombor penting seperti Polis, tukang servis / kedai tayar, kekawan dan ambulance. Setelah disimpan, buat panggilan cepat agar apabila diperlukan anda boleh terus menekan butang kecemasan. Kedua, siapkan peralatan yang diperlukan. Seperti spanar, jet kereta dan pastikan tayar gantian anda didalam keadaan yang sempurna.

Ketiga, sentiasa membuat pemeriksaan keadaan tayar dan angin yang disyorkan pada kereta anda. Jika tayar bermasalah, lebih baik ianya terus diganti dengan tayar baru. Yang terpenting adalah jangan panik dan terus berhenti di tengah jalan. Ingat, keselamatan anda adalah yang terutama.


Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

25 Nov 2011

Masak Kari Mayat Suami Selepas Pembunuhan.

Karachi – Gara-gara marahkan suami yang ingin berkahwin lagi, seorang wanita di Pakistan bertindak kejam dengan membunuh suaminya dan memotong tubuh badan lelaki malang itu untuk dimasak. Zainab Bibi, 32 melakukan perbuatan terkutuk itu dengan bantuan anak saudaranya, Zaheer, 22 di sebuah kampung di selatan Karachi. 

Ketua polis kawasan berkenaan, Nadeem Baig berkata, perbuatan tersebut terbongkar selepas polis mendapat maklumat daripada jirannya. “Polis yang menyiasat di rumah Zainab telah menemui sebuah mangkuk mengandungi bahagian badan lelaki tersebut.
 “Zainab yang marahkan suaminya kerana hendak berkahwin lagi tanpa persetujuannya bercadang memasak daging suaminya,” katanya. Menurut Nadeem, ada dua kemungkinan kenapa Zainab mahu memasak mayat suamninya. “Satu sebab adalah kerana ingin memusnahkan bahan bukti dan yang kedua, dia melakukan perbuatan itu kerana terlalu marah dengan tindakan suaminya,”  katanya. Polis, bagaimanapun masih menjalankan siasatan berhubung kes itu. Sumber : Mynewshub.my

AAP - Berkerja dia membuat kari huhuhu...


Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

FAKTA MENARIK TENTANG ULAT BULU DAN APAKAH KAITAN DENGAN LELAKI ?

Secara asasnya ulat bulu atau Beluncas ialah bentuk larva dari ahli dalam order Lepidoptera order serangga yang mengandungi rama-rama dan kupu-kupu. Mungkin di antara kita belum tahu tentang keunikan ulat bulu, ulat bulu mempunyai banyak keunikan.

Bila kita menyentuh, tersentuh sengaja atau tidak sengaja ulat bulu melekat di tubuh kita, maka kita akan merasakan gatal-gatal pada bahagian yang terkena ulat bulu tersebut dan itu keunikan yang nyata bagi ulat bulu. Mengikut kajian ulat bulu mempunyai otot-otot tubuh 6 kali lebih banyak dari manusia.

Dalam kajian ada menyebut bahawa ulat bulu juga boleh bersiul seperti seekor burung. Tapi bersiulnya ulat bulu ini tidak seperti burung. Namun, menurut kajian ulat bulu ini bersiul melalui sisi-sisi bahagian tubuh mereka. Mereka melakukan ini sebagai mekanisme pertahanan diri dari pemangsa dan untuk mengusir mereka yang ingin memangsanya. Dari kajian terhadap ulat bulu Sphinx Walnut Caterpillar atau Arnorpha Juglandis, siulan tersebut dihasilkan dari tubuh mereka.

Seperti dilapurkan dari LiveScience setelah diamati melalui video berkelajuan tinggi, para penyelidik menyimpulkan ketika ulat bersiul, mereka menekan kepala mereka ke belakang. Ini dilakukan untuk menekan rongga di tubuh mereka sehingga suara siulan akan keluar melalui lapan pasang lubang angin di perut mereka. Masing-masing pasang rongga perut itu berdecit sekitar empat saat dengan rentang frekuensi yang boleh didengar oleh burung mahupun manusia, hingga suara ultrasound.

Namun apakah kaitan dan kesamaan ulat bulu dengan lelaki miang atau gatal?

Kalau mengikut kajian ulat bulu boleh bersiul dan tidak mustahil juga kalau lelaki miang lebih daripada itu bersiulnya :) Keunikkan yang ketara bila terkena atau tersentuh mudah terasa gatal dan tidak kurang sifatnya suka memakan "daun muda", keunikan lainnya ulat bulu tetap suka memakan dedaunan muda atau "pucuk muda" tidak kurang juga kerana sifatnya suka merayap yang seperti mana disebut "ulat bulu dah naik daun" 

Sifat dan kebiasaannya ulat bulu dia akan memakan dedaunan yang licin dan yang muda (pucuk muda) tidak kesat dan tidak tua, pun begitu ada juga ulat bulu yang tua yang akan memakan dedaunan yang tua dan yang kesat. :)

Namun ulat bulu yang paling popular dan yang amat di kenali di kalangan wanita adalah ulat bulu yang kuning-kuning macam gambar diatas :) Moralnya kalau berjumpa dengan ulat bulu usahlah mendekatinya apatah lagi menyentuhnya :) kesan kegatalanya pada mangsanya sememang tidak tertanggung :)

Sekadar perbandingan semata-mata :)

 Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

24 Nov 2011

FAKTA MENARIK ULAT GONGGOK @ ULAT GELUNTOR.


Ulat Gonggok atau juga dikenali sebagai ulat geluntor atau sepah bulan merupakan sejenis artropod dengan badan berbentuk silinder yang panjang. Badan ulat gonggok mempunyai rangka luar (exoskeleton) dan terbahagi kepada antara 20 hingga 100 segmen yang bersambung-sambung. Setiap segmen mempunyai dua pasang kaki (kecuali segmen pertama selepas kepala yang tiada kaki langsung, dan beberapa segmen selepasnya yang mempunyai hanya sepasang kaki)., yang hebatnya ulat gonggok ini terdapat hampir 10,000 jenis spesies ulat gonggok... namun ulat gongok diatas adalah yang paling popular :)

Fakta menarik ulat Gonggok dia ada berapa kaki? jawapanya tak sampai sekaki... sebab dia pendek aje dalam satu dua inci sahaja. :) Kepercayaan lain orang melayu kita mengatakan kalau kita terlangkah ulat ini dia akan merayap di waktu malam dan memasuki atau bermain didalam pusat kita :) Moralnya jangan dilangkah :) Fakta menarik yang lain di sebelah Pahang barat menyebut ulat ini dengan nama Ulat Geluntor. Ulat ini juga agak pemalu dan pandai buat pedeoh (menipu). Fakta lain bila diusik badannya terus bergulong buat pura-pura mati :) fakta lain ada org kata dia tak bergigi :)

Kajian saintifik ini adalah hasil kajian akuanakpahang :)

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

KENAPA SAYA SUDAH TIDAK BERMINAT DENGAN SHOUTBOX ?

Ini adalah sebab menesababnya kenapa blog ini sudah tidak lagi menggunakan Shoutbox. Lihat sahaja imej diatas, jika dilihat konunnya bagaikan ada blogwalking daripada mereka yang tertentu. Namun paparan pada Shoutbox diatas itu bukan ditaip melalui blog ini!

Untuk makluman Shoutbox tersebut telah lama saya keluarkan daripada blog ini dan ianya tersimpan di blog peribadi saya tidak ada kebenaran untuk orang lain mengaksesnya dan tidak di paparkan. Lihat dan nilai sendiri BLOGWALKING HARAM DAN TIPU. Bukan sahaja menipu tapi menyemak. Blogger baru  mungkin mereka boleh menipu :) Nanti jika ada nama-nama yang lainnya akan saya paparkan kemudian di entri yang lainnya :)

Kesimpulannya saya memang sudah tidak berminat lagi untuk meletakkan Shoutbox tersebut di akuanakpahang ini. Entri ini tidak memaksa anda untuk membuang Shoutbox anda,  terpulang pada minat dan pendirian masing-masing.


Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

IKLAN PENYALUR TENAGA KERJA YANG KREATIF

BERLIN - Pernahkah anda terbayang di dalam benak fikiran anda bagaimana cara kerja suatu mesin yang setiap hari anda gunakan?

Seperti dilaporkan The Sun, Rabu (23/11/2011), sebuah agensi iklan di Jerman membuat iklan yang menggambarkan kerja mesin jika di dalamnya ada orang.

Iklan tersebut menayangkan mesin pengimbas lapangan terbang, ATM, mesin basuh, mainan kanak-kanak dan juga pam petrol, dengan orang yang bekerja di dalamnya.

Di dalam mesin pengimbas di lapangan terbang, seorang lelaki memeriksa Bagasi yang masuk dengan menggunakan lampu suluh. Sementara pada mainan anak, seorang anak kecil tampak tengah menaiki sebuah kereta mainan, sementara di bawahnya ada seorang lelaki yang sedang mengkayuh pedal, layaknya basikal.

Menarik lagi di dalam mesin basuh, seorang wanita tampak bersusah payah sedang mencuci dengan menggunakan papan, sementara ada seorang lelaki yang memasukkan baju ke mesin tersebut.

Iklan yang diperuntukkan syarikat pengambilan di Jerman ini sebenarnya ditayangkan pada tahun 2009, tapi kini iklan tersebut semakin popular.

Slogan iklan tersebut sangat mudah, 'Hidup ini terlalu singkat untuk berada di pekerjaan yang salah'.


AAP - Kalau nak membasuh kain cara biasa tak larat dah :)

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

Wanita Arab Saudi Dilarang Percantikan Mata (Bercelak)

Gara-garanya, seorang lelaki ahli jawatankuasa tertarik dengan wanita selepas melihat matanya.

Wanita Arab Saudi bakal dilarang mempercantik matanya yang indah dengan riasan. Jika ingin juga berbuat demikan, maka hukuman menanti. Sanksinya cukup serius. Boleh berupa denda atau hukuman sebatan.

Adalah disebabkan salah satu jawatankuasa berpengaruh di negara Islam ini, sedang melakukan pengajuan undang-undang untuk menetapkan hal tersebut. Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice Saudi Arabia, yang mencadangkan larangan meriaskan mata.

Namun, Sheikh Motlab al Nabet, juru bicara dari jawatankuasa, mengungkap kalau pengajuan proposal untuk undang-undang tersebut, ditangguhkan. Diambil dari Daily Mail, yang mengandungi laporan dari salah satu laman berita tempatan, Bikya Masr, menyebut kalau cadangan dibuat selepas seorang ahli jawatankuasa tertarik dengan seorang wanita setelah melihat matanya, ketika sedang berjalan di jalan.

Hal ini lalu menimbulkan pergaduhan. Itu kerana, wanita tersebut sedang berjalan dengan suaminya. Si suami diketahui mengalami kecederaan serius akibat terkena tusukan semasa perkelahian.

Jawatankuasa yang ditubuhkan pada 1940 ini, sebetulnya berfungsi untuk memastikan undang-undang-undang-undang Islam tetap dijalankan oleh masyarakat Arab Saudi. Malangnya, beberapa cadangan polisi yang diberikan pihak jawatankuasa dianggap melanggar hak asasi manusia.

Seperti, pada 2002. Jawatankuasa melarang pelajar perempuan keluar dari sekolah yang terbakar di kawasan bandar Mekah, kerana para pelajar tidak memakai tudung dengan betul. (umi) VIVAnews


AAP - Kerayan juga kalau nengok orang perempuan bercelok tebal ngat gitu :)

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

Didenda, Hiking Tanpa Pakaian di Switzerland

Kaum naturis atau nudis semakin mendapat tempat di masyarakat negara-negara Eropah dengan tersedianya pelbagai tempat yang menampung mereka. Tempat khusus pelancongan, pantai nudis, dan sukan tanpa pakaian tengah popular di beberapa negara Eropah.

Namun, kerajaan Switzerland dengan tegas melarang adanya aktiviti orang-orang yang berkeliaran tanpa pakaian. Mahkamah Agung negara ini mengeluarkan peraturan terbaru yang melarang sesiapa berkeliaran di tempat awam tanpa pakaian.

Itu bererti, pemerintah daerah tersebut kini dibenarkan untuk menangkap sesiapa yang hiking di kawasan pergunungan Alps tanpa pakaian. Kawasan ini dikenali sebagai salah satu trek pelancongan hiking kegemaran para nudis yang bersempadan dengan Jerman.

Dalam sebuah kenyataan, Mahkamah Agung Switzerland mengatakan, "Melakukan aktiviti hiking tanpa pakaian adalah sebuah pelanggaran adat kesopanan."

Keputusan ini muncul setelah seorang lelaki didenda sebanyak 100 franc Switzerland. Ianya dikenakan denda tersebut kerana berjalan-jalan tanpa busana dan melewati keluarga yang mempunyai anak kecil di kawasan berkelah di Appenzell.  - VIVAnews


AAP- Kalau dah meronda-ronda ditepi hutan tanpa pakain pulak.. dengan nyamuknya hehehe susah nak kata :)

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

Tutorial Cara Memasang Arkib (Archive) Blogspot, Supaya Lebih Kemas Dan Tidak Memanjang.

Arkib (Archive) blog biasanya dipasang pada sidebar yang mengandungi tajuk posting yang diposting pada sebuah blog dari awal posting sampai akhir, biasanya memaparkan bulan dan diikuti dengan tajuk artikel yang diposting pada bulan tersebut. Kemudahan arkib ini sendiri sudah disediakan oleh blogspot.

Bayangkan, jika anda memasang arkib pada blog anda, sedang artikel pada blog anda mencapai beratus-ratus yang sudah diposting, betapa panjangnya sidebar arkib anda. Perkara ini tentu mengurangkan kecantikan blog anda apa lagi paparan arkib tersebut kelihatan tidak beraturan.

Cara ini perlu untuk menyekat agar sidebar arkib blog anda tetap tampil menarik dan tidak memanjang anda boleh menambah tempat scroll, untuk menyekat panjangnya arkib.

Untuk membuatnya, sila ikuti langkah mudah berikut:

Login ke blog anda - Pilih 'REKA BENTUK - Klik "Edit HTML
Supaya lebih selamat, silalah Download atau simpan dulu template anda. Kemudian beri tanda pada kotak di samping tulisan Expand Template Widget gunakan (Ctrl + F) Cari kod atau yang serupa dengan kod ini :

         <b:includable id='main'> <b:if cond='data:title'> <h2> <data:title/> </ h2> </ b: if> <div class = 'widget-content' > <div id='ArchiveList'>

     dan Ganti kod diatas dengan kod dibawah ini:

         <b:includable id='main'>
         <b:if cond='data:title'>
         <h2> <data:title/> </ h2>
         </ b: if>
         <div class='widget-content' style='overflow: auto; width: 100%px; height: 200px; padding: 10px; border: 1px solid #000000;'>
         <div id='ArchiveList'>


Saiz ini boleh diubah diatas kesesuaian blog anda.
 

Pratonton jika tidak ada masalah Klik Simpan Template Selesai.

(Megkonfigurasi Arkib Blog) Pastikan anda memilih turutan cara dibawah ini dan letak di bahagian mana yang ada suka.


Dan hasilnya seperti yang anda dapat lihat di bahagian bawah blog ini. Semoga bermanfaat untuk anda semua. Selamat mencuba.

 Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

KLIK PERCUMA DAPATKAN INFO SELANJUTNYA.

SENARAI ENTRI TERKINI KLIK UNTUK MEMBACA :

RUJUK ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :