Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

15 Dis 2011

Waspada Bakteria E Coli di Troli Supermarket!

Seberapa kerap anda belanja ke supermarket? Setiap kali datang ke sana, anda pasti secara spontan menarik troli atau Troli sebagai bekas perbelanjaan. Anda tak sedar bahawa tarikan troli atau gagang Troli menyimpan berjuta bakteria penyebab sakit.

Seperti dipetik dari Galtime.com, kajian Universiti Arizona, Amerika Syarikat, mengungkap, bahawa tarikan troli dan gagang Troli perbelanjaan di supermarket berpotensi menyimpan bakteria lebih banyak berbanding kumpulan bakteria di tandas.

Penelitian dilakukan dengan menguji 85 sampel tarikan troli daripada empat negeri untuk melihat tahap pencemaran bakteria. Sebanyak 72 peratus sampel menunjukkan positif tercemar bakteria.

Penelitian lebih jauh malah memperlihatkan 36 sampel tercemar bakteria Escherichia coli dan jenis bakteria lain. "Jumlahnya bahkan jauh lebih banyak berbanding yang kami dapati di toilet supermarket," kata Charles Gerba, yang mengetuai kajian tersebut.

Menjijikkan memang, tetapi apakah itu bahaya bagi kesihatan? Bagi orang dewasa mungkin tak terlampau membimbangkan. Yang perlu mendapat kesedaran tinggi justeru banyak ibu bapa yang sengaja meletakkan balitanya di dalam troli selama belanja. Walaupun, selalunya membiarkan anak makan di dalam troli. Ini yang perlu diperhatikan kerana daya tahan tubuh anak yang lemah.

Penelitian sama juga menunjukkan bahawa butang lif di beberapa bangunan bertingkat berpotensi menyimpan bakteria 40 kali lebih banyak berbanding tandas awam. Keyboard komputer empat kali lebih banyak daripada bakteria di tandas. Sementara meja pejabat berpotensi menyembunyikan bakteria 400 kali lebih banyak daripada permukaan kloset duduk.

Profesor Hugh Pennington, salah satu ahli mikrobiologi Inggeris, meminta masyarakat tidak terlalu berlebihan meresponsnya. Yang perlu dilakukan adalah meningkatkan tahap kesedaran terhadap kebersihan tangan. "Cara yang terbaik untuk melindungi diri sendiri adalah untuk mencuci tangan sebelum makan atau memegang makanan. Sumber : Vivanews

Canggih-canggih nama bakteria sekarang nie :)

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

4 ulasan:

 1. tak bende selamat dah jaman ni
  pelik2

  BalasPadam
 2. Nama bakteria ni pun dah mcm lucah je Sin..

  BalasPadam
 3. salam..
  setuju sangat..kena
  berhati-hatilah..moleknya
  bawak hand sanitizer..boleh
  lap mati kuman 99%


  www.zulkbo.com

  BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!