Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

20 Dis 2011

MENSETERIKA PAKAIAN MEMPUNYAI KESAN SEPERTI MEDITASI.

Gerakan perlahan dan berulang ketika menyeterika pakaian mengikut Deb Shapiro, seorang pengajar meditasi, sangat mirip dengan gerakan meditasi kerana kita fokus pada satu perkara yang dilakukan.

"Bila kita melakukan dengan penuh kesedaran, apa yang selama ini kita anggap membosankan dan biasa ternyata boleh mencipta kedamaian dan mengeluarkan stres," kata Shapiro yang juga menulis buku Be the Change; How Meditation Can Transform You and the World.

Ia menjelaskan, pelbagai beban dan emosi yang harus ditanggung alam fikiran setiap hari. Bila tidak pernah dikeluarkan, maka beban ini akan terus kita bawa bertahun-tahun dan boleh menyebabkan stres.

Meditasi adalah salah satu kaedah asas untuk berhenti sejenak dan masuk ke dalam kesedaran. Hal ini boleh dilakukan dalam suasana hening. "Aktiviti menyeterika sama seperti memotong sayur-sayuran atau melipat pakaian, boleh menjadi salah satu cara untuk diam sejenak dan masuk ke dalam batin," katanya.


AAP- Moralnya bagus juga jika kita selalu dan rajin menseterika pakaian, kerana ianya mempunyai kesan meditasi. Meditasi adalah teknik yang dipelopori oleh kebanyakan masyarakat timur. Merupakan teknik yang tertua. Ianya teknik atau kaedah mengenal diri, meningkatkan tahap kebatinan atau sesuatu yang bersifat kerohanian.

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

2 ulasan:

 1. salam..
  he he..koi dah lama
  setereka baju dan seluar
  sendiri ni Yassin..memang
  kusyuk semacam je :)

  BalasPadam
 2. Zul- Wmsalam.. saya juge mmg sokmo dan kerap kalau mengosok baju nie pagi-pagi :)

  BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!