Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

30 Jul 2011

Kaedah Penetapan Tarikh Puasa dan Hari Raya di MalaysiaKRITERIA PENETAPAN PUASA DAN HARI RAYA

1.1    Kriteria yang digunakan oleh semua negara MABIMS bagi menentukan tarikah awal puasa dan hari raya ialah berdasarkan kepada kaedah rukyah dan hisab.

1.2    Merukyah atau melihat anak bulan pada petang 29 hb Hijriah bagi menentukan samaada keesokan harinya 30 atau 1 hb. Sekiranya anak bulan kelihatan di ufuk selepas matahari terbenam maka keesokan harinya dikira awal bulan baru tetapi sekiranya tidak kelihatan maka bulan tersebut digenapkan menjadi 30 hb.

1.3    Bagi di Malaysia dan negara MABIMS sekiranya anak bulan tidak kelihatan berdasarkan kaedah rukyah maka kaedah Imkanul Rukyah akan digunakan bagi menentukan keesokan harinya 30 hb atau 1 hb.

1.4    Kaedah Imkanul Rukyah adalah berdasarkan kepada kriteria berikut:

i.    Umur anak bulan melebihi 8 jam ijtimak. (Bumi, bulan dan matahari berada segarisan ).
ii.    Ketinggian anak bulan di ufuk selepas matahari terbenam sekurangnya 2 darjah.
iii.    Jarak Lengkung di antara pusat matahari dengan pusat bulan sekurang kurangnya 3 darjah. Dimana sekiranya anak bulan pada petang 29hb memenuhi criteria Imkanul Rukyah maka keesokan harinya dikira sebagai awal bulan baru dan bulan tersebut menjadi 29 hb sahaja.

Sumber Jabatan Mufti Pahang

Majlis Raja-Raja mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh permulaan puasa adalah berdasarkan Rukyah dan Hisab, dan pengisytiharan tarikh permulaan puasa akan dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia melalui radio dan televisyen pada malam itu juga.

Tarikh mencerap anak bulan Ramadan untuk penetapan tarikh awal puasa 2011 pada 31 Julai 2011(Ahad) - Sementara Tarikh mencerap anak bulan Syawal untuk penetapan tarikh Hari Raya Aidilfitri 2011 pada 29 Ogos 2011. Berdasarkan kalendar islam 1432H/2011M yang telah dikeluarkan juga, tarikh awal puasa atau 1 ramadan diramalkan pada 1 Ogos 2011 manakala tarikh 1 syawal pula bersamaan 30 Ogos 2011.
Sumber : Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia

Akhir kata selamat menunaikan ibadah puasa pada semua saudara mara, sahabat handal, rakan tualan, pengunjung setia akuanakpahang, serta semua muslimin dan muslimat. Kemaafan dipohon seandainya ada salah dan silap.  

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

5 ulasan:

 1. * Kite tunggu je keputusannye nanti

  BalasPadam
 2. salam..
  besok jangan puasa
  hari yang di haramkan
  "hari syak"

  BalasPadam
 3. betul tu zul

  *waris weh deme memegang puasa kat mana?
  (memegang perkataan yg selalu org dulu2 gunakan utk hari pertama berpuasa)

  BalasPadam
 4. Zul - Betul tu jgn nyer mamai pulok yak :)

  AUC - Kome memegang pose dirumah sendiri aje :)

  BalasPadam
 5. pentingnya ilmu falak kepada umat Islam macam kita ni..

  BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!