Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

23 Mei 2011

Bayi baru lahir diperdengarkan muzik klasik

KOSICE, Slovakia - Sebuah wad bersalin di sebuah hospital di sini menemui satu kaedah bagi mententeramkan bayi yang baru lahir melalui terapi muzik klasik. Wad bersalin di hospital Kosice-Saca itu meletakkan fon kepala yang kelihatan amat besar di tellinga bayi-bayi supaya mereka mendengar muzik ciptaan Mozart atau Vivaldi sebanyak lima hingga enam kali sehari.

Selain muzik klasik, bunyian hutan semula jadi turut digunakan, malah jururawat turut menggunakan kaedah itu untuk menjaga bayi pramatang bagi menstabilkan pernafasan mereka. Ketua wad berkenaan, Dr. Slavka Viragova berkata, muzik itu berfungsi sebagai pengganti suara ibu dan ia membantu bayi bernafas dan mengekalkan denyutan jantung.

"Trauma kelahiran banyak memberi tekanan kepada bayi. Namun terapi muzik membantu seorang bayi meningkatkan berat badan, menghapuskan tekanan dan menangani kesakitan," katanya yang turut melancarkan projek terapi muzik tersebut. - AP

Kalau kita sebagai orang islam sunat juga berbuat perkara seperti dibawah ini :

1. DI AZANKAN DAN IQOMAH :
  Masing2 di telinga kanan dan kiri (HR Ahmad, Abu Daud, Tirmidzi, Abu Na’im, Ibnu Sunni dan Thabrani, tapi semua haditsnya dha’if) , dlm sebahagian sanad-nya disebutkan juga dibacakn surah al-Ikhlash.

2. TAHNIQ : 
Iaitu seorang yang shalih mengunyah kurma lalu mengoleskannya ke langit2 mulut bayi tsb (HR Bukhari Muslim), bs juga dengan madu.

3. QIQIHAR :
a. Asal katanya adalah al-‘Iqqah, ertinya rambut makhluk yg baru dilahirkan baik manusia atau binatang.
b. Hukumnya sunnah (Jumhur fuqaha), sunnah-mu’akkadah (Syafi’i), wajib (Zhahiri), mubah (Hanafi).
c. Jumlahnya 2 ekor kambing untuk anak lelaki (boleh juga 1 ekor/HR Abu Daud), dan 1 ekor untuk anak perempuan (HR Ahmad, Ibnu Majah dan Tirmidzi).
d. Boleh kambing jantan atau betina (HR Tirmidzi)
e. Dilkkn pada hari ke-7 (HR Khamsah), jika tidak bs maka pada hari ke-14, jika tidak bs maka pada hari ke-21 (HR Baihaqi), atau kpn sj. Jika sblm 7 hari wafat maka tidak perlu (Malik).
f. Boleh mengaqiqahkan orang lain (HR Abu Daud, Baihaqi, Ibnu Hibban dan Hakim; juga dr lafazh isim-majhul: tudzbahu)/atau diri sendiri (Yahya bin Ma’in).

4. DINAMAKAN :
 Juga disunnahkan pada hari ke-7, nama yang paling disukai = AbduLLAH/
AbduRRAHMAN (HR Muslim), dan yang paling benar = Hammam/Harits. Atau boleh juga al-Mundzir (HR Bukhari Muslim), atau juga nama malaikat, nabi, Thaha, Yasin, dsb. Diharamkan dg nama berhala/sesembahan lain, dan dimakruhkan nama Yassar/kaya, Rabbah/banyak untung, Nujaih/sukses, ‘Aflah/bahagia (kerana bs tidak dnamakan/jadi doa sial) (HR Muslim).

5. DICUKUR, DITIMBANG RAMBUTNYA DAN SEDEKAH :
Iaitu dicukur pada hari ke-7 dan ditimbang seberat emas lalu disedekahkan (HR Tirmidzi dan Ahmad).

6. DIKHITAN : Terhadap laki2 pada hari ke-7 (HR Baihaqi dan Hakim), juga boleh jika sudah dewasa/tua (HR Bukhari dan Ahmad) - Sumber Internet.

Kalau pakat didengarkan muzik gitu punoh juga :(
 
Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat daripada :

4 ulasan:

 1. huh macam2 yek
  baby kome ni dgr taha aj junaid mengaji baru tidur lena. Al Hamdulillah

  BalasPadam
 2. daripada dengar laguklasik, lagi elok bagi dengar ayat2 quran..

  BalasPadam
 3. salam..
  anak kecik koi hari-hari dengar lagu
  maher zain..sampai naik hapei lagunya..
  alhamdulillah,insyaallah..bilaa dengar
  cute juga bunyinya..he he

  BalasPadam
 4. Koi lahir dulu dengar lagu ramlah ram..

  BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!