Nuffnang dan No Copy Paste

DAPATKAN INFO DARIPADA PENAJA KLIK PERCUMA

UPDATE ENTRI TERKINI :

1 Apr 2011

Pendidikan seks boleh kurangkan gejala sosial.ALOR GAJAH, (Bernama) - Kajian di negara maju membuktikan pendidikan seks boleh mengurangkan masalah gejala seksual di kalangan remaja, kata Pengerusi Lembaga Pembangunan Penduduk dan Keluarga Negara (LPPKN) Tan Sri Napsiah Omar.
Beliau berkata pendekatan yang digunakan Belanda banyak dicontohi negara lain di mana kurikulum yang mereka bina berfokus kepada penerapan nilai, pembentukan sikap yang positif, kemahiran dalam berkomunikasi dan kemahiran berunding, ilmu dalam aspek biologi reproduktif serta penyertaan ibu bapa. 
"Punca utama kehamilan remaja adalah kerana penglibatan remaja dalam melakukan aktiviti seks ketika umur terlalu muda dan kurang pengetahuan dalam perlindungan diri dan pengaruh rakan sebaya adalah faktor yang menggalakkan remaja mengadakan hubungan seks sebelum berkahwin. 
"Malangnya di Malaysia, pendidikan kesihatan reproduktif baru hendak bertapak apabila keadaan telah menjadi semakin serius," katanya semasa berucap merasmikan majlis penutup bengkel latihan Program Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PKRS) untuk jurulatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Siri 2 di sini, hari ini. 
Napsiah berkata banyak kajian mendapati pendidikan seks yang komprehensif boleh mengurangkan bilangan remaja mengandung, tetapi ada juga pihak tidak setuju dengan cara ini dan beranggapan ia akan menggalakkan lagi aktiviti seksual dari kalangan umur yang lebih awal.
Beliau berkata remaja perlu bertanggungjawab untuk mendapatkan maklumat mengenai pendidikan kesihatan reproduktif dan sosial yang tepat melalui saluran yang betul daripada profesional dan tidak bergantung kepada rakan dan internet yang besar kemungkinan salah dan boleh membahayakan diri dan masa depan mereka. 
Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) Datuk Abdul Hadi Awang Kechil berkata modul PKRS yang akan dilaksanakan pada bulan Mei tahun ini, akan disemak dan diberi penambahbaikan dari semasa ke semasa. 
"Semua jurulatih mempunyai pengalaman yang banyak kerana mereka begitu rapat dengan pelatih dan tahu apa yang pelatih mahu dan memastikan ia tidak menimbulkan sensitiviti kepada mesyarakat," katanya. 
Seramai 1,500 orang jurulatih dari kem seluruh negara akan melaksanakan modul ini kepada lebih 70,000 pelatih PLKN. 
Modul Kesejahteraan Hidup yang dibangunkan oleh LPPKN mengandungi tujuh komponen iaitu jantina dan gender, kekeluargaan, seksualiti, tangungjawab seksual, menghindari situasi berisiko tinggi, kemahiran teknik penolakan dan hidup tanpa keganasan.

Masalah remaja kita hari ini perasaan ingin mencuba, baik buruk belakang kira akibat masih tidak nampak dah terantuk baru terngadah pendidikan seks boleh sahaja diajar namun untuk anak remaja kita pengetahuan agama yang lengkap lebih menjamin kesempurnaan pendidikan seks tersebut. Sekadar berlajar itu ini tanpa di selitkan soal dosa pahala, haram halal, baik buruk dan akibatnya rasanya pendidikan seks ini sekadar satu pemberlajaran sahaja sudahnya mereka akan terjerumus jua untuk melakukan perkara yang tidak sepatutnya.

Daripada sudut pengertian, pendidikan seks lebih menjurus kepada perlakuan atau teknik bersenggama, manakala pendidikan seksualiti atau reproduktif lebih kepada kekeluargaan, kesihatan diri, kaedah bersuci, dan hidup berkeluarga selepas melalui perkhawinan yang sah.

Rasanya jika sekadar pendidikan seks semata-mata ianya bukan satu jalan penyelesiaan.

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat daripada :

3 ulasan:

  1. Zaman kita sekoloh dulu ada juge pelajaran seks ini.. cara2 katak bertelur dan juga penetasan ayam..

    BalasPadam
  2. En Syed - hehehe kawan tak sempat cikgunya dah mati :)

    BalasPadam
  3. masalah sosial di barat sebenarnya semakin buruk...wpun pend seks diajar disekolah2 negara barat.

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

Nuffnang 3

SENARAI ENTRI TERKINI KLIK UNTUK MEMBACA :

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARIAN ARTIKEL BLOG AKU ANAK PAHANG

Contoh Carian : Gambar Klasik Pahang, Pahlawan Pahang, Pawang Nong, Mat Kilau, Dato Bahaman.
Loading

SEARCH GLOBAL BY GOOGLE WITH WEB

Memuatkan ...